RSS

Tuesday, May 17, 2011

Exam Yang MESTI Semua Orang Ambik!!!Exam
Pernah tidak kita terfikir yang hidup ini suatu exam bagi kita, yang mana kita semua sedang menduduki. Sedar atau tidak? Result dia keluar semasa di padang masyar. Siapa yang score seronoklah, siapa yang fail rentung lah dia.

Masa yang diberikan
Kalau exam kita tahu masa yang diperuntukkan, berapa jam lagi tapi exam ini tiada siapa yang tahu bila habisnya atau tamatnya exam ini. Sedar-sedar sudah habis masa. Kalau ada lebih masa pon kalau tak reti nak jawab juga, tidak guna, seperti pantang maut sebelum ajal, ye lah kes-kes yang orang dapat menjalani hidupnya balik setelah musibah yang hamper bawa maut. Kalaulah masa yang diperuntukkan ini digunakan sebaik-baiknya, Insya Allah gerenti calon lulus dengan cemerlang siap dapat staright A tapi kalau kita jawab dengan berangan-angan, tidurlah, gelak-gelak itu yang nak minta masa lebih tu.

Soalan wajib
Soalan Dia semua orang dapat sama saja, siap sudah dibagikan jawapan lagi dan dibocorkan oleh Nabi Muhammad. Soalan yang Pak Imam selalu ulang dalam talkin, Siapa tuhan kamu, siapa imam kamu…… Ini ramai calon yang silap paham, tunggu lepas keluar dewan peperiksaan(dunia) yakin dapat jawab dengan lulus. Kita semua tahu teorinya, tetapi praktiknya hilang. Macam mana hendak pass. Pemeriksa yang dua di dalam kubur itu sudah masak sangat dengan jawapan yang tidak berasas itu tambah lagi dengan keadaan akhir zaman ini.

Boleh tiru
Kalau hendak kira mana ada exam dibolehkan tiru tapi exam ini digalakkan tiru. Tapi kenalah tiru yang baik dan terbaik seperti sunnah dan akhlak Nabi. Ini ada pula yang tiru syaitan, Firaun, Yahudilah. Gerentilah sah-sah kantoi masa exam ini, yang kita ini pakat-pakat nak tiru itu kenapa? Ada pulak yang main agak-agak saja bila exam ini, ada yang tembaklah, main dadulah. Itulah bila orang lain ajak study, kita tidak mahu.

Boleh buka buku

Boleh, siapa kata tidak boleh buka buku. Masalahnya ramai calon yang tidak buka buku bahkan ada yang teruk buku pon tidak tahu. Buku mana lagi kalau bukan Al-quranul Karim, dekat mana-mana pon kita boleh jumpa, dalam masjid, dalam rumah, dalam dada orang yang beriman. Masalah ramai yang tidak mahu baca, kalau baca pon tidak paham, ye lah dulu orang hendak ajar kita tolak. Kalau ada yang faham, buat-buat tidak faham(ini lagi bahaya), maklumlah bukan semua hukum-hakam selari dengan hawa nafsu yang membuak ini.

Bila masa sudah tamat…
Ini biasalah, masa hendak hujung-hujung inilah orang kalut nak minta kertas tambahanlah, menggelabah semak jawapan, betul ke? Atau ada tinggal ke? Ada yang minta tambah masa, masa ini mana boleh! Kalau pemeriksa suruh letak pen, faham-faham sajalah. Exam sudah tamat! Menyesal pun sudah tidak berguna lagi. Siapa yang dapat buat baik, ulangkaji buku mestilah senyum suka, yang mana buat hentam sahaja sesuka hati saja, mestilah berpeluh, takut, frust dan macam-macam karenah yang kita boleh tengok di padang masyar nanti. Sudah boleh kita bayangkan result yang bakal keluar melalui cara kita menjawab exam. Jadi sementara exam yang masih berjalan ini, sementara masa belum tamat lagi mari lah kita kita tiru buku Al-quran, sunnah Nabi dan arahan Allah. Mana yang silap itu padam elok-elok dan betulkan, jangan tunggu hujung-hujung masa. Mati tidak mengenal usia abang, adik, kakak, ibu, ayah dan saya sendiri. Selamat maju jaya

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...